GEBELİKTE BESLENME

GEBELİKTE BESLENME

Diyet

Hamilelikte alınması gereken kilo kişinin hamile kaldığı süreçteki BKİ (beden kitle indeksi) sine göre değişkenlik göstermekte.
BKI <20 ise 12-18kg
BKI 20-25 ise 12kg
BKI 25-30 ise 7-11kg
BKI>30 ise 7 kg
Almalıdır. Bu durum çoğul gebeliklerde farklılık gösterir. Gebelik sürecinde metabolizma hızı arttığından daha çok besin tüketimine ihtiyaç duyulur. İlk 3ay hamilelik öncesi ile aynı, 3. Aydan sonra (2. Trimester) besin tüketimi doğru oranda makro besin ögeleri tüketilerek arttırılmalıdır. Normal BKI ye sahip bir gebenin 2. Trimesterde 4-5 kg 3.trimesterde ise 6-7 kg alması beklenmektedir.
Anne adayının kendi dokularını korumak ve fetüsün doku sentezini sağlayabilmek için günde min.25 g protein tüketmesi gerekir. Bu da günde minimum 1yumurta, 1 peynir ve 2 köfte tüketimi ile sağlanabilir. Anne adayının günde ortalama kg başına1,2-1,5g/kg protein tüketimi anne ve bebek sağlığı için yeterli olacaktır.
Proteinin fazla tüketimi son yıllarda yapılan çalışmalarda bebeğin ergenlik döneminde obezite riskine yol açabileceğini gösterdiğinden protein tüketim miktarını ihmal etmemek ve abartmamak gerekir.
Hamilelikte kabızlık yoğun yaşanan şikayetler arkasındadır. Bu sebepten yüksek lifli besinler(bolca salata, sebze yemekleri, meyveler, tam tahıllı ekmek ve makarna türevleri, bulgur pilavı vb.) günlük beslenmelerinde mutlaka tüketmeliler.
Hamileliğin bir diğer önemli tüketimi ise süt ürünleridir. Anne adayında hamilelik boyunca ortalama 30 g kadar kalsiyum birikir ve 25 g bebeğin gelişiminde kullanılır, kalan 5 g ise bebeğin emzirme döneminde kullandığı kalsiyumdur. Annenin kemik dokusunda kalsiyum harabiyetine sebep olunmaması için günlük ortalama 3porsiyon süt/yoğurt/kefir ve 2 dilim peynir tüketmesi gerekmektedir.
Ayrıca omega-3 bebeğin beyin gelişiminde önemli olduğundan haftada 2 kez balık tüketimine mutlaka yer verilmelidir.


Sosyal Medya’da Paylaş;
11.03.2020
E-BÜLTEN
Kampanya ve Paketlerimizden Haberdar olmak için kayıt olun !