GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEMESİ

GEBELİKTE ŞEKER YÜKLEMESİ

Diyabet

Gebelikte insülin rezistansı artışı en fazla gebeliğin 3. trimesterinde olur. Bu yüzden gestasyonel diyabet kontrolü gebeliğin 24.-28. haftaları arasında yapılır.

anne adayının damar yolundan ve ya parmaktan alınan kan ile açlık kan şekeri kontrol edilir. Sonrasında 50g ve ya 75 g glukoz kutularda hazır bulunan eczaneden ve ya hastaneden temin edilen glukozun tüketilmesi istenir. Bu glukozun herhangi bir ilaç etkisi olmayıp pastanelerde satılan şerbetli tatlılarda kullanılan glukozun muadili olduğunu ve korkulacak birşey olmadığını özellikle bilmenizi isterim.

açlık kanşekeri normal seyir eden ve kilosu normal ilerleyen anne adaylarına bazı doktorlar şeker yüklemesine gerek duymazken bazı doktorlar her ihtimale karşı yağmak istiyorlar.

açlık kan şekeri 90mg/dl,  glukoz tüketiminden 60dk OGTT 180mg/dl den küçük ve  120dk OGTT  140mg/dl den küçük ise herhangi bir sorun yoktur. Ancak değerler bu değerlerin üzerinde ise ikinci bir şeker yüklemesine ihtiyaç duyulur.

eğer 60 dk 200mg/dl nin üzerinde ise ikinci bir şeker yüklemesine ihtiyaç duyulmadan anne adayı endokrinolog ve Diyetisyene yönlendirilerek izlemesi gereken yol kendisine aktarılır. 

Gebelikte şeker yüklemesinin anneye ve ya bebeğe herhangi bir zararı olmayıp hızlı hiperglisemiye girilmesi hedeflenmektedir. 

Hiperglisemi sonucu gebeliğin güvenliği için anne adayının gestasyonel diyabet olup olmadığı teşhis edilir ve gerekli durumda tedaviye başlanır.

Sosyal Medya’da Paylaş;
04.03.2020
E-BÜLTEN
Kampanya ve Paketlerimizden Haberdar olmak için kayıt olun !